Tiltak i bekkene
Vi har mange prosjekter i vannveiene i våre samarbeidskommuner. Her er noen av tiltakene fra de siste årene. Vil du være med å utbedre bekkene? Meld din interesse.
Risør
Askedalsbekken
I mai 2024 var vi i Askedalsbekken sammen med elever fra Søndeled skole. Antallet ørret fra nedre elveløp har økt fra i fjor. Det er oppløftende, men pH 9+ i øvre del av bekken er for mye. «Gamle synder» bør graves bort og bekken bør åpnes fra skog til hav.
Tvedestrand
Strengselva
Her jobber vi sammen med Tvedestrand kommune og elever fra Tvedestrand skole. Et større gytestrekk skulle rehabiliteres. I mai 2024 laget elever fra Tvedestrand skole en ny og fin gyteplass i elva. Like etter at vi var ferdige kom flere fisk i ulike årsklasser på besøk. Tvedestrand kommune og grunneiere må ellers berømmes for at de i 2024 har rehabilitert store deler av elva.
Arendal
Flødevigbekken, Hisøya
Vi har hatt flere turer til denne bekken sammen med tre forskjellige klasser fra His barneskole. Bekken er for det meste fin, men vi har utført noen mindre tiltak for å bedre forholdene ytterligere. Vi har jobbet med steinsetting, gravd bort slam og finsedimenter, forsterket kantene med stein i ulike størrelser og fikset opp eksisterende gytestrekk. Fra høsten 2023 har det blitt observert vesentlig flere store sjøørret i bekken.
Færvikbekken, Tromøya
Her har vi hatt en rekke befaringer sammen med elever fra Roligheden skole, grunneiere og representanter for fiskeutvalget i Arendal Jeger- og Fiskeforening. Det var bred enighet om hvilke tiltak som kunne og burde settes i gang. Observasjoner og forslag til tiltak er samlet i en rapport.
Vi satte i gang arbeidet i august 2022 med graving, steinsetting, beplantning og søppelplukking, og vi etablerte oppvekstområder, gyteområder og enkel passasje for fisken. Noe mer arbeide ble gjennomført i 2023.
Tjenndalsbekken, Tromøya
Vi har hatt flere befaringer i Tjenndalsbekken, blant annet sammen med elever fra Roligheten skole. Elevene har ryddet og plukket søppel. På grunn av uoverensstemmelser med grunneier har vi imidlertid besluttet å ikke jobbe videre med denne bekken foreløpig.
Tjennabekken, Tromøya
I oktober 2024 hadde vi med oss elever fra Roligheten skole på Tromøya på søppelsafari i Tjennabekken.
Sandåbekken/Arsbekken, Tromøya
Vi har hatt befaringer sammen med elever fra Sandnes skole. Elevene har også vært med på å plante svartor langs øvre deler av bekken i 2022. Bekken har utløp ved Saulekilen på sørsiden av Tromøya. Potensiell anadrom strekning er på over tre km, inkludert sidebekker. Vi har vært i kontakt med flere grunneiere og vil jobbe videre med denne bekken, men på grunn av uavklarte eierinteresser har dette drøyd ut i tid.
Songebekken
I september 2024 var vi på befaring langs Songebekken. Bekken er for det meste fin, med noen hindringer for fisken. Det har tidligere gått en sti langs deler av bekken med bro over bekken ved Fossbekk. Stien er nå gjengrodd og det kunne vært fint å få den åpnet igjen.
Skottjønnbekken
Sjøørret Sørlandet og Havforskningsinstituttet inviterte i oktober 2024 til møte om mulig bekkerestaurering av Skottjennbekken på Tromøya i Arendal. Havforskningsinstituttet Flødevigen er involvert i mange lokale prosjekter på kysten av Norge, men er opptatt av også ha prosjekter lokalt.
Instituttet har også tidligere vært involvert i arbeidet med sjøørretrestaurering støtter opp om arbeidet til Sjøørret Sørlandet. De har forskere med god kunnskap om restaurering som kan bidra til et eventuelt felles prosjekter.
Skottjennbekken har i flere omganger blitt utredet, da den har forutsetninger og potensiale til å bli en særdeles god og produktiv sjøørretbekk. Tiltak har vært planlagt, men av ulike grunner har dette arbeidet ikke blitt gjennomført. Nå ser det ut til at vi kan kanskje kan finne gode løsninger for bekken.
Froland
Songeelva, Froland
Sammen med elever fra Froland skole har vi i flere omganger iverksatt arbeider i Songeelva. Sist vi var ute, i september 2024, var det lite søppel å finne og det er positivt.
Songeelva er ei sideelv til Nidelva og ligger forholdsvis nært skolen. Dette er den første elva vi foretok tiltak i. Vi begynte høsten 2020 med observasjoner og senere renset vi for plast og annet søppel. På forsommer 2021 ble det «rippet» i bunn og lagt ut gytegrus på et område nær skytebanen.
Elevene ble gjennom høsten 2021 oppmerksom på gjedde i området og vi ble en tanke bekymret for bestanden av ørret. Elva blir ellers aktivt kalket.
Grimstad
Groosebekken
Sammen med elever fra Holviga skole har vi gjennomført flere tiltak i denne bekken. Den er som tidvis er tilslammet og har vært skjemmet av svært mye plast, bildekk og annen søppel. Over tre tonn søppel har vi løftet ut av denne bekken ved tre ulike anledninger.
Vi har registrert store gytefisk nedstrøms for renseanlegget og mye småfisk ovenfor. Det var mulige gytestrekk, men slamming dekket de aktuelle strekkene. I 2023 «rippet» vi bekkebunnen og tilført noe mer gytegrus. Vi har ambisjoner om å fjerne vandringshindre øverst i bekken, like ved universitet, slik at vi kan forlenge fiskens område betydelig.
Eidebekken
Elever fra Eide skole har vært med på både observasjoner og gjort tiltak i bekken. Et sandfang ble etablert og delvis steinsatt og gytegrus ble tilført nedstrøms i 2021. Gjennom 2023 plantet vi trær langs deler av bekkeløpet, laget flere sandfang og etablerte et nytt gyteområde. Vi fortsatte aktiviteten i 2024 og nå har også Drottningborg skole blitt med.
Hesnesbekken
Hesnesbekken er etter omfattende tiltak blitt ganske fin. Det er bra med fisk og vesentlig mindre sedimenter enn før. Det er laget nye brekk, gyteplasser og kulper. Hesnes Gartneri & Kjøkken har laget nye sandfangere og elever fra Drottningborg har plantet blant annet svartor, villkirsebær og selje langs bekken.
Engenebekken, Homborsund
Vi har sammen med grunneiere og representanter for Jeger- og Fiskerforeningen foretatt flere befaringer i denne bekken. Anadromt strekk er flere kilometer langt. Deler av strekket er svært fint, mens andre deler har store utfordringer. Vi har startet arbeidet i nedre del, der steinsetting, graving av groper for oppvekstområder og rensing av gytestrekk har vært sentralt. Vi har i 2024 planet trær og plukket søppel langs bekken sammen med elever fra Eide skole.
Lillesand
Moelva
Moelva går fra Lillesand og helt opp til Tveide i Birkeland. Den har tidligere blitt brukt til fløting og kraftproduksjon. Når det gjelder bestand, har den tidligere vært en svært produktiv elv. Dessverre har sulfidholdig masse, som ble sprengt ut i forbindelse med utvikling av vei og næringstomter i området, samt utslipp fra blant annet St. Gobain, bidratt til massiv fiskedød.
Vi planla og fikk utbedret laksetrappa 2021. Vi brukte lokalt eiketømmer fra Birkeland. Det var svært tilfredsstillende å se at ved første gode nedbørsdag i august, kunne vi registrere hundrevis av fisk på vandring oppover elva. I tillegg anla vi sammen med elever fra Borkedalen skole, et nytt gyteområde nedstrøms for fossen. Her har vi i etterkant registrert stor aktivitet.
I 2023 jobbet vi med å vurdere de ulike vandringshinder videre opp elva og iverksatte tiltak for å bidra til at fisken kunne vandre hele veien til elvas opprinnelse. Vi bygde nye fisketrapper og fikk til og med besøk fra Stortingspolitikere ved åpningen av trappene.
Med støtte fra Statsforvalteren og Lillesand kommune startet Sjøørret Sørlandet og Naturvernforbundet våren 2024 å samle inn data hver uke fra tre faste målepunkter i elva. Vannkjemiprøver tas også. Vi får nå en langt bedre innsikt i hvordan vannkvaliteten varierer over tid. Ikke minst ser vi hvor og når PH-verdiene synker til et nivå som truer fiskebestanden.
På høsten 2024 fikk vi 10 tonn kalkstein gratis fra Franzefoss Minerals. Vi inviterte i samarbeid med Naturvernforbundet i Lillesand, til dugnad og fikk lagt ut flere tonn kalkstein i elva. Senere fikk vi også hjelp fra elever fra Tingsaker skole til å legge ut enda mer.
Bergsvann
Bergsvann på Justøya har en mindre tilløpsbekk med hvor sjøørret kan nå opp for å gyte. Bekken var imidlertid preget av tilslamming og gytegrus var ikke å finne annet i en liten sidebekk. Vi har fått restaurert denne bekken, lagt nye rør, plantet trær, fikset tursti og bygd bro.
Ålebekk, Tingsaker
Bekken er fin med oppvekstområder både ved estuariet ved utløpet og ved dammen oppstrøms. Det var imidlertid få gytemuligheter i bekken. I 2023 plukket vi søppel, etablert gyteområder i dammen oppstrøms og la ut kalkstein for å sikre god pH. Videre la vi ut et lite gytefelt og ryddet ved utgangen i øvre del. Dette arbeidet gjorde vi sammen med elever fra Tingsaker skole. I 2024 fortsatte vi samarbeidet med Tingsaker skole og plukket søppel og lag ut mer gytegrus.