Statusanalyse rekreasjonsfiske i Agder

15. november 2024

NIVA har gjennomført en økologisk og økonomisk og statusanalyse om rekreasjonsfiske med fokus på anadrome arter i Agder i perioden fra 2019 til 2023.

Sjøørreten er en nøkkelart i de kystnære økosystemene på Sørlandet og en viktig ressurs både for biologisk mangfold, fritidsfiske og lokal verdiskaping. Tilstanden til sjøørretbestandene har imidlertid vist tegn til bekymring de siste tiårene, med påvirkning fra blant annet habitatforringelse, forurensning, vannkraftregulering og økende press fra klimaendringer. For å sikre bærekraftig forvaltning og en helhetlig forståelse av sjøørretens rolle på Sørlandet, var det fornuftig å få en statusanalyse og en vurdering av artens sosiale og økonomiske ringvirkninger.


NIVAs analyse gir en gjennomgang av sjøørretens nåværende status på Sørlandet, med utgangspunkt i vitenskapelige undersøkelser, miljøovervåking og tilgjengelige forvaltningsdata. Videre belyser den ringvirkningene av sjøørreten på lokalsamfunnene både i form av økonomiske bidrag fra fritidsfiske og økosystemtjenester som vannkvalitet og biologisk mangfold.


Rapporten identifiserer utfordringer og muligheter knyttet til forvaltning av sjøørretbestandene og legger grunnlaget for fremtidige tiltak som kan bidra til å styrke bestandene og de positive ringvirkningene av arten i regionen. Ikke minst å bevare sjøørreten som en verdifull del av Sørlandets natur- og kulturlandskap.


Statusanalyse rekreasjonsfiske i Agder


Av Lise Kjølstad 3. oktober 2024
Møte om mulig bekkerestaurering av Skottjennbekken på Tromøya, Arendal
Av Lise Kjølstad 16. september 2024
Froland skole var først ute
Av Lise Kjølstad 16. september 2024
Vi skal legge ut kalk og gå på Søppelsafari
Av Erik Berglihn 2. august 2021
Det blir en svært spennende høst i år. Vi søker Statsforvalterene om å utbedre omkring 12 ulike bekker og vannveier i løpet av få måneder. I tillegg har vi fått godkjent tiltak og er i ferd med å engasjere entreprenør for å hjelpe oss med ny laksetrapp i Moelva (Lillesand). Gjennom året har vi utført ulike tiltak i Froland og Grimstad. I tillegg til tiltak sammen med Arendal Jeger og Fisk. 12 ulike barne og ungdomsskoler er med og over 550 elever blir med oss ut i bekkene i løpet av året som kommer. Havforsknings instituttet i Flødevigen har engasjert seg sammen med Hiis skole og sammen vil vi sørge for at oppvekstvilkårene for Sjøørret blir best mulig. Sammen med Jobbsentralen i Grimstad vil vi ta med oss ulike personer ut i naturen, for at flere kan lære om natur og miljøarbeid i praksis. Stor takk til Kommunene: Tvedestrand, Froland, Arendal, Grimstad og Lillesand, for praktisk og økonomisk støtte og hjelp.